Koronavirüs Salgını Özel Bülteni

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart tarihinden bu yana evden çalışıyoruz, şiddet başvurularını ise 0553 408 19 90 numaralı telefon üzerinden alarak kadınlarla dayanışma kuruyoruz. Bir diğer yandan kadınların şiddetten uzaklaşmak için ihtiyaç duydukları desteklerin ve mekanizmaların bu süreçte nasıl işlediğine dair izleme yapıyoruz. Bu bültende öncelikle daha önce bu konuda paylaştığımız basın bültenlerini, kapsamlı izleme raporunu ve bunun yanı sıra baro, belediye ve kadın örgütlerinin salgın döneminde nasıl çalıştıklarına dair bilgileri ve dünyadaki sığınak çalışmalarının salgından nasıl etkilendiğine dair yazıları  bulabilirsiniz. Devamında sığınağımızda çalışma yürüten arkadaşlarımızın yazdığı koronavirüs salgını süresince sığınak çalışması deneyimimize dair aktarım yer alıyor. Son olarak da pandemide erkek şiddeti üzerine yayınlanmış Türkçe ve İngilizce bazı yazı, rapor ve haberlerin derlemesine ulaşabilirsiniz. 

Koronavirüs nedeniyle evlere kapanan kadınlar güvende mi?

 
Koronavirüs salgını önlemlerinin alınmaya başladığı ilk günlerde kadına yönelik şiddetle mücadele alanına dair gözlem ve önerilerimizi içeren bir bilgi notu paylaştık. Acil önlem önerilerimizi de kapsayan basın metninin tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Kadınların can güvenliği gözden çıkarılamaz!
 
30 Mart 2020 tarihinde Hakimler ve Savcılar Genel Kurulu tarafından “COVID-19 Kapsamında İlave Tedbirler” başlığıyla açıklanan koronavirüs salgınına karşı alınacak tedbirler arasında “6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin koronavirüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğine” ilişkin tedbir bulunmaktadır.
 
Bu tedbirin ortaya çıkaracağı sorunlara dair hazırladığımız basın metninin tamamını buradan okuyabilirsiniz.
 
Koranavirüs salgını süresince kadına yönelik şiddetle mücadele izleme raporu
 

 
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı günden bu yana olağanüstü süreçlerden geçiyoruz. Evde kalma çağrıları dahil çeşitli önlem ve uygulamalar hayatımıza girerken kamuoyunda dillendirilen endişelerden biri de kadına yönelik şiddetin bu süreçte artacağı oldu. Bu kaygının iki temeli var: Türkiye’de kadına yönelik şiddetin hali hazırda yaygın olması ve kadınların en çok ev içinde yani yakınları bir erkek tarafından şiddete maruz bırakılıyor olmaları.
 
16 Mart tarihinden bu yana şiddete maruz kalan kadınlardan edindiğimiz bilgi ve deneyimin yanı sıra kadına yönelik şiddetle mücadeleden sorumlu kurumları arayarak bilgi edindik. Bu süreçte kadına yönelik şiddetle mücadelede mekanizmalarının nasıl işlediğine dair bir izleme raporu hazırladık. Raporda paylaştığımız üzere, alana dair izlememiz sonucunda esas sorunun kadınların şiddetten uzaklaşmak için ihtiyaç duydukları mekanizmaların çalışmaması olduğunu gördük. Başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere, ilgili kurumların salgın nedeniyle ortaya çıkan sorunlara çözümler getirecek bir acil önlem planları olmadığını üstelik var olan mekanizmaların salgın bahane edilerek çalıştırılmadığını gördük.
 
Raporu buradan okuyabilirsiniz.
Korona salgın önlemleri döneminde Kurultay bileşeni örgütlerdeki son durum 
 

Covid-19 salgınının Türkiye’de tespiti üzerine, bilim insanlarının evde kal çağrıları şiddet başvurusu alan bağımsız kadın örgütlerinin çalışma biçimini de farklılaştırdı. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni olan kadın örgütleri alınması gereken önlemler kapsamında merkez ofislerini kapatarak telefon ve mail gibi iletişim kanallarından kadınlarla dayanışmayı sürdürüyorlar. Kamu kurum ve kuruluşlarının ve diğer sivil toplum örgütlerinin sağladığı destekleri takip ederek başvuran kadınların ilgili birimlere yönlendirilmesini ve takibini yürütüyorlar. Ayrıca, salgın döneminde Türkiye’nin her yerinde şiddetten uzaklaşabilmek için kadınların erişmeleri gereken destek mekanizmalarına dair olumlu ve olumsuz uygulamaların takibini ve izlemesini yapıyorlar. Bunun yanında yasa yapıcı ve uygulayıcıların çalışmalarını izliyor, olumlu ve olumsuz uygulamaların takipçisi oluyorlar. 
 
Her yıl kurultay bileşenleri olarak hem deneyim paylaşımı yapmak hem de ana kurultayı planlamak için bir araya gelinen ara kurultay bu yıl da Nisan ayında Bursa’da yapılacaktı. Ancak alınan ortak kararla toplantı önce ertelendi, sonra da salgının boyutları netleştikçe bu koşullar altında da iletişimi sürdürebilmek amacıyla internet üzerinden yürütülen toplantı platformları aracılığıyla bir araya gelmeye karar verildi. Toplantıda salgın döneminde kurultay bileşenlerinin çalışmaları ve dayanışmanın nasıl işlevsel kılınabileceği konuşulacak. Böylece hali hazırda kurulmuş olan dayanışma ilişkileri üzerinden uzaktan da olsa iletişimi sürdürmek mümkün olacak. Ayrıca bu süreçte kurultay bileşenleri mesaj grubu da daha aktif şekilde kullanılarak hem birbirimizle hem de kadınlarla dayanışma sürdürülüyor.
 
www.siginaksizbirdunya.org adresinden Türkiye’nin pek çok ilinden kadın kurumlarının iletişim bilgilerini ve çalışma durumlarını takip edebilirsiniz. 
 
Dünyada sığınak çalışmaları pandemiden nasıl etkilendi?
 
Katıldığımız online toplantılarda dünyanın dört bir yanından ortaklaşan ve farklılaşan deneyimler öğrendik: Tayvan, Singapur ve Hong Kong gibi ülkeler SARS gibi daha önce yaşadıkları büyük salgın tecrübelerini koronavirüsle mücadeleye başarılı bir şekilde aktarabiliyorlar. Tayvan’da sığınakta kalan kadınlara salgınla ilgili düzenli eğitimler  veriliyor, sağlık için gereken ekipmanlar sağlanıyor, sığınaklar düzenli şekilde dezenfekte ediliyor. Sığınaklarda separatörlerle veya büyük çadırlar kurularak risk grubundakilerin izole edilmesi sağlanıyor. Sığınağa kabul edilmeden önce kadınlar 14 gün karantinaya alınabiliyor. Şiddetle ilgili danışma hattı hem telefon hem de web üzerinden 7-24 çalışıyor. Örgütler politik çağrılarında, kadınların şiddete maruz kaldığına tanık olan herkesi ihbar etmeye teşvik ediyor. Evlerde de kadınların güvende kalabilmeleri için polisle sıkı bir çalışma yürütülüyor.
 
Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Korona günlerinde sığınak çalışmalarımız
 
Salgının yayılmaya başladığı ilk günlerde, yayılma hızı ve sürecin yönetimiyle ilgili belirsizlikleri kaygı verici ve düşündürücü bulmakla birlikte, sosyal çalışmacılar olarak hem kendi aramızda hem de sığınakta kalan kadınlarla toplantılar yaptık. Birbirimize bildiklerimizi aktardık, nasıl önlemler alınabileceğini konuştuk. Toplu taşıma kullanımını durdurmak, sığınağa giriş çıkışları zorunlu ihtiyaçlarla sınırlamak, sosyal çalışmacıların sığınağa erişemeyeceği durumlarda kadınlar arası iş paylaşımlarının önceden planlanması gibi önlemler alarak sığınakta kalan kadın ve çocukların salgından korunabileceğini, birbirimizi gözetebileceğimizi düşündük. Bu süreçte birbirimizin sağlığını gözetmek de dayanışmamızın bir parçası oldu.
 
Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
 
Pandemide yükselen erkek şiddeti üzerine yayınlar
 
Koronavirüs salgınının dünyaya yayılmasının kadınların ev ve iş hayatlarındaki eşitsizlikleri ve ev içi şiddeti yoğunlaştıran ve derinleştiren etkilerini, konu erkek şiddeti olduğunda “evdeyim, güvendeyim” tahayyülünün ve “evde kal” çağrısının nasıl kifayetsiz kaldığını açıklayıp tartışan pek çok haber, yazı ve rapor yayınlandı geçtiğimiz haftalarda. Türkçe ve İngilizce yayınlardan yaptığımız bir derlemeyi sizlerle paylaşmak istedik.

Yazılar

 

İngilizce açıklama ve raporlar

 
 
GREVIO Başkanı Marceline Naudi’nin salgın sırasında da İstanbul Sözleşmesi standartlarını uygulama gerekliliği hakkındaki açıklaması:

“For many women and children, the home is not a safe place”
 


Avrupa Şiddete Karşı Kadınlar Ağı WAVE’in hazırladığı kadın örgütleri için faydalı olabilecek kaynakların listesi: 

Covid-19 Resources for Women’s Specialist Support Services & Women’s Organisations
 


VAWG Helpdesk isimli araştırma servisi tarafından pandeminin kadına yönelik şiddet üzerine etkisi hakkında hazırlanan rapor: 

Impact of COVID-19 Pandemic on Violence against Women and Girls
 
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
Email
Mor Çatı’ya destek olmak için neler yapabilirsiniz?

Gönüllümüz olun | Bağışçımız olun

Bizimle iletişime geçmek için lütfen [email protected] adresini kullanın, bu maili cevaplamayın.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Tüm Hakları Saklıdır. © 2020