Bülten

2020/3

Koronavirüs salgın önlemleri

Koronavirüs salgınından korunmak ve yayılmasını önlemek için evde kalmamız çok önemli. Bir diğer yandan, bu durum evleri kadınlar ve çocuklar için tehlikeli hale getirme riskini de taşıyor. Zira şiddet en çok kadınların aynı evi paylaştığı erkekler tarafından uygulanıyor. Mor Çatı olarak bu süreçte kadınların şiddetten uzaklaşabilmek için başvurabilecekleri desteklere erişimlerinin aksamamasını sağlamanın ve oluşabilecek yeni sorunlara hızlı çözümler geliştirmenin devletin öncelikli sorumluluklarından biri olduğunu düşünüyoruz.

Mor Çatı gönüllüleri olarak salgın sebebiyle bir süre merkezde olmayacağız. Size [email protected] adresinden dönüş sağlayacağız. Maruz kaldığınız şiddetle ilgili bizimle iletişime geçmek isterseniz 0553 408 19 90 numarasını Salı günleri hariç hafta içi 10.30-16.30 saatleri arasında arayabilirsiniz.

8 Mart basın açıklamamız: Umudumuz feminizmde, dayanışmamız kadınlarla

Mor Çatı 30 yıl önce, bir avuç kadın tarafından, kadınların üzerindeki her türlü baskı ve şiddetin son bulması için verdikleri mücadelenin bir parçası olarak kuruldu. O günden bu yana feminizmi temel ilke ve yöntemimiz olarak benimsiyor, erkek şiddetine karşı mücadelemizi kadınlar olarak birbirimizden, dayanışmamızdan güç alarak sürdürüyoruz.
Devamı

Marmara Üniversitesi tıp fakültesi öğrencileriyle kampta buluştuk

Marmara Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği’nin davetiyle 29 Şubat’ta Ağva’da düzenlenen, üniversitenin tıp fakültesi öğrencilerinin bir araya geldiği bir haftalık kampa katıldık. Kampta düzenlenen atölyede yaptığımız sunumda, kadına yönelik şiddetle ilgili Mor Çatı’nın çalışmalarını anlattık. Sunumu büyük bir hevesle ve dikkatle takip eden öğrencilerin flört şiddeti, İstanbul Sözleşmesi ve şiddetle mücadelede erkeklerle işbirliği yapma konularındaki sorularını yanıtladık. Atölye sonrasında üniversitenin psikiyatrist öğretim üyeleriyle de sohbet etme olanağı bulduk.

Şiddete maruz kalan engelli kadınlar ve kız çocuklarının ihtiyaçlarını anlattık

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı'nın yürütücülüğünde 20 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirilen “Engelli Kadınlar ve Kız Çocukları için Üreme Sağlığı Hizmetlerine Erişim ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele” başlıklı atölye çalışmasına katıldık. Alandaki mevcut durumu, verilen hizmetleri ve bunlara erişim düzeylerini, ihtiyaçları belirlemeyi hedefleyen toplantı bu alanda çalışan kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Bizler de şiddete maruz kalan engelli kadınların ihtiyaçları ve hizmete erişimde yaşadıkları zorluklarla ilgili deneyimlerimizi paylaştık.

Notre Dame De Sion Lisesi Sosyal Yardım Kulübü'yle 8 Mart haftasında söyleştik

28 Şubat’ta İstanbul Notre Dame De Sion Lisesi Sosyal Yardım Kulübü'nün 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşide kadına yönelik şiddetin tanımı, biçimleri, şiddetle ilişkin mitlerin yanı sıra Mor Çatı'nın ve kadın hareketinin tarihsel sürecini, dayanışma ve mücadele yöntemlerini konuştuk. Öğrencilerden ve öğretmenlerden gelen sorulara cevaben toplumsal cinsiyet rollerine, bu rollerin kadına yönelik erkek şiddetiyle ilişkisine ve mücadelede yaşadığımız güncel sorunlara değindik.

Esenyurt’ta Kadın Dayanışma ve Danışma Merkezi açılışındaydık

Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) işbirliğiyle Eylül 2019’da çalışmalarına başlayan Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin tanıtımına katıldık. Mültecilerin yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Esenyurt’ta açılan merkez, ilçede yaşayan Suriyeli, Afgan ve Türkiyeli kadınlara kendilerini ifade edebilecekleri bir sosyal ortam sağlamayı ve kadın dayanışmasını güçlendirmeyi hedefliyor. Merkezde kadınların özellikle savaş ve göç gibi afetlerle birlikte artan şiddet, çocuk evliliği, gebelik ve doğum riskleri, ruhsal hastalıklar ve sakatlık gibi zorluklarının azaltılmasına yönelik koruma ve destek hizmetleri veriliyor.

CŞMD’nin Cinsel Şiddet Destek Sistemi tanıtımına katıldık

27 Şubat’ta Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin İsveç Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen cinsel şiddet destek sistemi web sitesi tanıtımına katıldık. Cinsel şiddete maruz bırakılan bireylerin destek mekanizmalarına ulaşabilmelerini kolaylaştırmak ve güçlenmelerini sağlamak amacıyla kurulan web sitesinde, cinsel şiddetin tanımı, türleri, yanlış inanışlar ve gerçekler, destek mekanizmaları ve güçlenmek için yapılabilecekler başlıkları altında bilgiler yer alıyor.
Sitede İstanbul’da cinsel şiddet ve cinsel istismar konularında destek veren hastane, adliye, baro komisyonu, adli tıp kurumu, emniyet birimi, sosyal hizmet merkezi gibi STK’lere ve kamu kurumlarına ait bir hizmet haritası da yer alıyor. İstanbul Sözleşmesi’nde açıkça belirtilmesine ve Ekim 2018’de açıklanan GREVIO değerlendirme raporunda tekrar edilmesine rağmen Türkiye’de halen tecavüz kriz merkezi, cinsel şiddet danışma merkezi, cinsel şiddet acil başvuru hattı gibi cinsel şiddete maruz bırakılanlara özel hizmet veren kurumlar yok. Mevcut kurumlarda ise verilen destek hizmetlerinin kapsamı ve niteliği tam olarak bilinmiyor. Tanıtım toplantısındaki fikir paylaşımlarımızda, halihazırdaki hizmet haritasını şiddet alanında çalışan diğer örgütlerle birlikte geliştirmek ve kapsamını genişletmek konularında ortaklaştık.

Dünyadan haberler: Meksika'da kadınların isyanı büyüyor

Meksika’da devletin aciz kaldığı erkek şiddetine karşı kadınların isyanı büyüyor. Mexico City’de 25 yaşındaki 14 Şubat’ta erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğü öldürülen Ingrid Escamilla’nın cesedinin görüntülerini gazetelerde kullanılması, cinayetin sevgililer gününe gönderme yapan alaycı başlıklarla verilmesi, 20 Şubat’ta yedi yaşındaki Fatima Cecilia Aldrighett’nin okul kapısından kaçırılıp cinsel saldırıya maruz bırakılarak öldürülmesi, adaletsizlikten bıkan Meksikalı kadınları kitleler halinde sokağa döktü. Eylemler süresince kadın örgütleri açıklamalarında, erkek cinayetlerinde davaların çoğunun çözülmediğini ve faillerin cezasız kaldığını vurguladılar. Kadınlar sokak gösterilerinde devlet başkanının sarayının kapılarını kırmızıya boyadılar, cinayete “Aşk tanrıçasının hatasıydı” başlığı atan ve ceset görüntüsünü kullanan gazetenin aracını ve Sonora eyaletindeki mahkeme binasını ateşe verdiler. Meksika’da günde 10, yılda 4 bine yakın kadının yaşam hakkı ellerinden alınıyor. Bu vahim istatistiklere karşın 700’e yakın cinayet halen soruşturma aşamasında.
 
Instagram
Twitter
Facebook
Web sitesi
Email

Mor Çatı’ya destek olmak için neler yapabilirsiniz?

 
Bizimle iletişime geçmek için lütfen [email protected] adresini kullanın, bu maili cevaplamayın.


Copyright © 2020 Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı. Tüm Hakları Saklıdır