BÜLTEN 2023/1

Gönüllü atölyelerimizi gerçekleştirdik
 
Mor Çatı gönüllüsü olmak isteyen kadınlarla Mor Çatı’nın yaklaşımını ve deneyimini paylaştığımız atölye çalışmalarını 2 yıl sonra ilk kez yüz yüze gerçekleştirdik. Mor Çatı’da kadınlarla dayanışma kurarken ve feminist sözümüzü söylerken aracımız olan gönüllü gücümüzü artırmanın ve dayanışma ağımızı genişletmenin heyecanıyla yeni seneyi karşıladık. Eylül ayında Toplumsal Cinsiyet konulu Mor Buluşma-1 ile başladığımız atölyeler, Ekim ayında Feminizm Nedir sorusunu tartıştığımız Mor Buluşma-2 ve Kasım’da Hukuki Kazanımlarımızı konuştuğumuz Mor Buluşma-3 ile devam etti. Mor Çatı’da kadına yönelik şiddete nasıl baktığımızı, feminist politika yaparken hukuki destek mekanizmalarından nasıl faydalandığımızı, şiddete maruz kalan kadınlarla ve çocuklarla hangi yaklaşım ve yöntemlerle dayanışma kurduğumuzu, dayanışma merkezi ve sığınak çalışmamızı ve nasıl gönüllülük yaptığımızı aktardığımız 3 günlük gönüllü atölyesini ise Aralık ayında gerçekleştirdik. Yeni gönüllülerin katılımıyla kadınlar olarak birbirimizle dayanışmamızın ve erkeklerin şiddetine karşı mücadelemizin alanlarını genişletiyoruz!

Kadına yönelik şiddet alanında psikolojik destek çalışmalarını konuştuk
 
30-31 Temmuz 2022'de gerçekleştirdiğimiz “Kadına Yönelik Şiddet Alanında Psikolojik Destek Çalışmaları Atölyesi’’nde kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinde erkek şiddetiyle mücadele alanında çalışan psikologlarla bir araya geldik. Atölye boyunca kadına yönelik şiddete feminist yaklaşım, Mor Çatı'da kadınlarla ve çocuklarla dayanışma yöntemlerimiz, feminist ruhsal çalışma ve ikincil travmadan kendimizi koruma yöntemlerimiz üzerine deneyim paylaşımları gerçekleştirdik. “Feminist ruhsal çalışma” başlığında kadınlarla nasıl eşitlikçi ve güçlendirici çalışabileceğimizin yanı sıra, Türkiye Psikiyatri Derneği Kadın ve Ruh Sağlığı Çalışma Biriminden feminist psikiyatristlerin de katkısıyla psikolojik ilkyardımı ve LIVES protokolünü konuştuk. İki gün boyunca, kadına yönelik şiddetle mücadele eden psikologlar deneyimlerini paylaştılar ve yaşadıkları zorlukları ve bunlarla nasıl baş edebildiklerini aktardılar.
 
Psikologlar çalıştayında feminist ruhsal çalışmayı konuştuk



11 Aralık 2022’de Mor Çatı gönüllüsü Psikolog Feride Yıldırım Güneri'nin anısına ithaf ettiğimiz Kadına Yönelik Şiddet Alanında Ruhsal Destek Çalışmaları Çalıştayı'nı kamu, kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, özel psikoterapi merkezleri ve İstanbul Tabip Odası’ndan 30 psikolog ve psikiyatrist kadının katılımıyla gerçekleştirdik. Çalıştayın ilk bölümünde feminist terapilerde temel kavramlar, Mor Çatı’da yürütülen feminist ruhsal çalışma bağlamında sunumlar gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra feminist psikoterapi perspektiften bir vaka sunumu ardından tartışmalar yürütüldü. Çalıştayın ikinci kısmında ise feminist ruhsal çalışmalara derinlikli bakış ve alan deneyimlerimiz odağında tartıştık. Bu tartışma, “Feminist ruhsal çalışmadan ne anlıyoruz? Feminist ruhsal çalışma bize uygulamada nasıl bir alan açıyor? Feminist ruhsal çalışmada uygulama pratiklerinde nerelerde zorlanıyoruz? Feminist ruhsal çalışmayı tartışma alanlarımızı nasıl çoğaltabiliriz?” gibi sorular eşliğinde yürütüldü. Bu çalıştaydan sonra kadına yönelik şiddet alanında çalışırken feminist ruhsal çalışmalara dair farklı deneyimlerimizi konuşabileceğimiz alanlara daha çok ihtiyaç duyduğumuzu gördük.   
25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nı gerçekleştirdik



Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın yirmi beşincisi için 12-13-14 Kasım 2022 tarihlerinde, Rosa Kadın Derneği’nin ev sahipliğiyle Diyarbakır’da bir araya geldik. “Aile Odaklı Devlet Politikaları Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Mücadeleyi Nasıl Güçsüzleştiriyor?” başlığıyla gerçekleştirdiğimiz kurultaya kadın örgütleri, LGBTİ+ örgütleri, kamu kurumu ve belediyelerden katılımcıların olduğu farklı illerden 310 kadın katıldı.
Pandemi sonrasında ilk defa yeniden yüz yüze birlikte olduğumuz kurultayda uzun bir süredir mevcut kazanımlarımıza ve haklarımıza yapılan saldırılar ile beraber, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasını çekmesi sonrası toplumsal cinsiyet eşitliğinden gittikçe uzaklaşan ve yerine aile odaklı/aileci politikaları getiren yaklaşımı ve bu politikaların kadına yönelik erkek şiddeti ile mücadelemizi güçsüz kılan yanlarını değerlendirdik.
Kurultayın ayrıntılarını buradan okuyabilir, Sonuç Bildirgesi’ne buradan ulaşabilirsiniz:
 
Sistem tarafından desteksiz bırakılmış bir kadının davasını takip ettik
 


Geçtiğimiz Mayıs ayında E.S.’nin hikayesinden basına yansıyan, sokağa bıraktığı bebeği ile ilgili haberler dolayımıyla haberdar olduk. Mor Çatı’da kadınlarla kurduğumuz dayanışmadan edindiğimiz deneyim bizlere kadınların sistem tarafından sıklıkla seçeneksiz bırakıldıklarını gösteriyor. E.S.’nin hikayesini öğrenmek için kendisiyle iletişim kurduğumuzda, devlet sığınağında kaldığını fakat başta istemediği gebeliği sonlandırmak olmak üzere hayatını yeniden kurabilmek konusunda nitelikli destek alamadığını anladık. Sokağa bıraktığı ve daha sonra devlet gözetimine alınmış olan bebeğin hayatını kaybetmesi ise bizlere bebekle ilgili de ihmal söz konusu olduğunu gösterdi. Bu süreçte E.S. ile dayanışmamızın bir parçası olarak davasını takip ettik ve tahliyesinin ardından basına bilgi vererek maruz kaldığı ayrımcılığı gündemleştirdik. E.S.’nin duruşması öncesi yazdığımız basın metnine buradan, basına verdiğimiz röportaja ise buradan ulaşabilirsiniz.
 
Gebze’de devam eden bir tecavüz davasını takip ettik
 


14 yıldır süren tecavüz davasının cezasızlıkla sonuçlanmaması için bir araya geldik. Bu davada tecavüze uğrayan bir kadın, tecavüzcünün ceza alması için 10 yıl uğraşmak zorunda kaldı ve buna rağmen tecavüzcü bir gün bile tutuklanmadı. Üstüne cezayı zaman aşımına uğratmak için çabalamaya devam ediyor. Biz de Mor Çatı olarak, gönüllü avukatlarımızdan birinin takip ettiği bu davayı izlemek için Gebze Adliye’sine gittik. Kadınların adalet arayışlarında vermek zorunda kaldıkları mücadeleyi görünür kılmak ve mahkeme salonlarında karşı karşıya kaldıkları cinsiyetçi uygulamaları açığa çıkarmak için mücadele etmeye devam ediyoruz. Dava takibi için yaptığımız çağrıya ve duruşma sonrası okuduğumuz basın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.
 
Yeni kampanyamız: Şiddetten Uzaklaşmak Hakkımız
 
25 Kasım yaklaşırken kurguladığımız kampanyada, kadınlar şiddetsiz bir hayat kurma kararı aldıklarında, şiddetten uzaklaşmalarını sağlayacak koruyucu ve önleyici tedbirleri etkin olarak sunması gereken 6284 sayılı Kanun hakkında farkındalığı artırmak ve bu kanunun kadınlar için hayati önemini vurgulamayı hedefledik. Kampanya dahilinde, şiddete maruz kalan kadınlara yararlanabilecekleri hakları konusunda kapsamlı bilgi vermek için 6284 sayılı Kanun metni, kanun ile faydalanabilecekleri destekleri ve kanuna erişimde ihtiyaç duyacakları pratik bilgileri bir araya getirdiğimiz www.kararaldim.org adlı mikro sitemizi yeniledik. Ayrıca sosyal medya, açık hava ve Metro İstanbul reklam alanlarında göstermek üzere görsel materyaller ve film hazırladık.
Büyükçekmece, Avcılar, Ataşehir, Kadıköy, Şişli ve diğer ilçelerin sokaklarında billboardlarda görsellerimiz ve televizyon kanallarında ise TV bant reklamımız yer aldı. Mor Çatı gönüllüleri olarak Kadıköy’de bir araya gelerek hazırladığımız bilgilendirme broşürlerini dağıttık.
Videomuza buradan ulaşabilirsiniz.
 
İspanya, Portekiz ve İtalya’daki kadın örgütlerine çalışma ziyareti gerçekleştirdik
 


Kadına yönelik şiddet alanında çalışan feminist örgütlerin sosyal destek yöntemlerini duymak ve Türkiye’ye benzer bağlamları olan ülkelerde karşılaşılan sorunlar ve geliştirilen çözüm önerilerini duymak için 27 Haziran – 2 Temmuz tarihleri arasında İspanya, İtalya ve Portekiz’e çalışma ziyareti gerçekleştirdik.
Çalışma ziyareti Mor Çatı, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Beşiktaş Belediyesi Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi ve İstanbul Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’nden olmak üzere 12 kişinin katılımı ile gerçekleşti. Ziyaretler boyunca Madrid’de Fundacion para la Convivencia Aspacia ve kadına yönelik şiddet konusunda özelleşmiş mahkemeleri, Lisbon’da AMCV – Associação de Mulheres contra a Violência, Eşitlik komisyonu ve Portekiz Kadın Hakları Platformunu, son olarak İtalya’da Pisa ve Bologna’da bulunan Casa Della Donna isimli kadın örgütleri ile buluşmalar yaparak kadına yönelik şiddetle mücadelede yürütülen çalışmalar, yasal düzenlemeler, sığınak çalışmaları ve politikalara dair konuşma fırsatı bulduk.
 
Belçika çalışma ziyareti
 


WAVE üyesi olarak uzun yıllardır dayanışma içinde olduğumuz Belçika’da bulunan feminist örgüt Garance’ın daveti üzerine 13-14 Ekim 2022 tarihlerinde Belçika’ya 2 günlük bir çalışma ziyareti düzenledik. Ziyaretimizde Garance, Collectif contre les violences familiales et l'exclusion, Groupe Santé Josaphat örgütleri ile bir araya gelerek Belçika’da feministlerin şiddetle mücadele deneyimleri, destek mekanizmaları ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi aldık; Türkiye’de yürüttüğümüz mücadelede son durumu aktardık.
Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
 
24. WAVE Konferansı’nda kriz dönemlerinde şiddetle mücadeleyi konuştuk
 
Avrupa Şiddete Karşı Kadınlar Ağı (WAVE – Violence Against Women Europe Network) 24. Konferansı 10-11 Ekim’de Prag’da gerçekleştirildi. Konferans “Kriz zamanlarında ve ötesinde barışın temeli olarak özellikli sosyal destek hizmetleri” başlığıyla gerçekleşti. Herkesin katılımına açık olan ilk gün, sabahki açılış konuşmalarının ardından özellikli kadın destek hizmetlerinin faaliyet gösterdiği standartlar ve yasal çerçeveler başlıklı panel ile başladı. Öğleden sonra gerçekleşen “Sürekli değişen koşulları yönetebilmek: Özellikli kadın destek hizmetlerinde zorluklar ve fırsatlar” başlıklı panelde arkadaşımız Selime Büyükgöze Mor Çatı deneyimini aktardı. Türkiye’de süregiden krizler ve bunlara karşı geliştirdiğimiz baş etme stratejilerini aktardık. Mor Çatı’nın bağımsız bir feminist örgüt olarak alanda çalışma deneyimini Avrupa’da çok yaygın olan devlet ve kamudan kaynak alarak çalışan deneyimin karşısında bir alternatif olarak tartıştık.
Konferansın ikinci gününde Rusya’da bulunan INGI/Crisis center for women (Kadınlar İçin Kriz Merkezi) örgütü ile birlikte “Belirsizlik Dönemlerinde Çalışmayı Sürdürmek: Sürekli Krizlere Karşı Feminist Mücadeleler” başlıklı bir atölye düzenledik.
Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
 
Uluslararası izleme süreçlerine katıldık
 
Birleşmiş Milletler Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Sebepleri ve Sonuçları Özel Raportörü Haziran 2023’de İnsan Hakları Konseyi’ne sunacağı Türkiye özel raporunun hazırlığı için Temmuz 2022’de Türkiye’ye bir saha ziyareti gerçekleştirdi. Bu ziyaret kapsamında yapılan toplantıya katıldık; katkımızı rapor olarak da sunduk.
Birleşmiş Milletler Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunması Dair Uluslararası Sözleşme’nin izlenmesi için 19 Eylül 2022 tarihinde Cenevre’de yapılan 35. oturuma katılarak Türkiye’deki göçmen kadınların ev içi şiddetten uzaklaşma mücadelelerinde karşılaştıkları kötü uygulamaları paylaştık. Komite’nin Türkiye devletinin hazırlayacağı ikinci periyodik rapora yönelik olarak oluşturduğu konu/soru listesine gölge raporumuzla katkı sunduk. Oturuma dair detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Hazırladığımız gölge rapora buradan ulaşabilirsiniz.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin izlenmesi için 30 Eylül 2022 tarihinde Cenevre’de yapılan 93. oturuma katılarak Türkiye’de erkek şiddetinin ve erkek şiddetiyle mücadele mekanizmalarının çocuk haklarına etkisini paylaştık. Komite’nin Türkiye devletinin hazırlayacağı rapora yönelik olarak oluşturduğu konu/soru listesine gölge raporumuzla katkı sunduk. Oturuma dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Hazırladığımız gölge rapora ise buradan ulaşabilirsiniz. 
Türkiye AİHM tarafından 2009 yılında verilen Opuz kararı sonrasında AİHM nezdinde açılan dört kadının davasında da cezaya mahkum edilerek Opuz Grup Davaları başlığı altında izlenmeye devam etmektedir. Bunun için düzenli olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK)’ne rapor sunuluyor ve Bakanlar Komitesi Türkiye’ye tavsiyelerde bulunuyor. Biz de Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı olarak bu davaların izlenmesi ile ilgili sürece hazırladığımız rapor ile katkı sunduk. Rapora dair hazırladığımız basın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Birleşmiş Milletler Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Nedenleri ve Sonuçları Özel Raportörü’nün velayet davaları, kadına yönelik şiddet ve çocuklara yönelik şiddet konularında farklı ülkelerden bilgi edinmek amacıyla yaptığı çağrıya yanıt olarak bir rapor hazırladık. Raporumuza buradan ulaşabilirsiniz.
 
Ordu Kadını Güçlendirme Derneği ile deneyim paylaşımında bulunduk
 
Ordu Kadını Güçlendirme Derneği ile kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadelede kadınlarla kurduğumuz dayanışmada kullandığımız feminist yöntem ile ilgili 29-30 Ekim tarihleri arasında iki gün süren bir deneyim paylaşım atölyesi gerçekleştirdik. Erkek şiddetine feminist yaklaşım, şiddetin kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkileri, şiddete maruz kalan kadın ve çocuklarla dayanışma merkezinde ve sığınakta feminist yöntemlerle dayanışma, dayanışma kuran kadınlar olarak bizlerin kendimizi nasıl koruyacağı ve güçlendireceği, sınırlar ve öz bakım üzerine paylaşımlarda bulunduk. Atölyelerde karşılıklı olarak paylaştığımız deneyimler hepimizin bilgilerini tazelemesine ve yeni perspektifler geliştirmesine olanak sağladı.
 
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
Email


Mor Çatı’ya destek olmak için neler yapabilirsiniz?

Gönüllümüz olun | Bağışçımız olun

Bizimle iletişime geçmek için lütfen [email protected] adresini kullanın, bu maili cevaplamayın.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Tüm Hakları Saklıdır. © 2020

Abonelikten Çıkın