Skip to main content

Her kadın çocuk sahibi olup olmamaya ya da ne zaman kaç çocuk doğuracağına karar verme hakkına sahiptir. Türkiye’de 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile doğum kontrol ve kürtaj hakları güvence altına alınmıştır. İstenmeyen gebelikleri önlemek için korunma yöntemlerini, korunmasız birliktelik yaşamanız ya da kullandığınız doğum kontrol yönteminin işe yaradığına dair şüphe taşımanız halinde ertesi gün hapı kullanabilirsiniz. Gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak ve bu yöntemlere erişmek hakkınızdır.

İstenmeyen gebeliği sonlandırmak için gebeliğiniz ilk 10 haftası boyunca, herhangi bir sağlık sorununuz olmasa da kürtaj yaptırma hakkına sahipsiniz.  Medeni durumunuz her ne olursa olsun kürtaj hakkından faydalanabilirsiniz. Kürtaj bir sağlık hakkıdır ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 6/3 Maddesi uyarınca kürtaj da dahil olmak üzere medikal geçmişiniz kimseyle paylaşılamaz.

Doğum yapmanın sağlık açısından bir sakınca taşıması durumlarında gerekçeli rapor sunulması ile 10 haftayı geçmiş gebelikler de sonlandırılabilir. Tecavüz sonucu hamile kaldıysanız 20 haftaya kadar kürtaj olabilirsiniz. Türk Ceza Kanunun 99. Maddesi “kadının mağdur olduğu bir suç sonucu gebe kalması halinde” yasal kürtaj süresini 20 hafta olarak düzenliyor.

Bugün pek çok ülkede gebeliği sonlandırma işlemi medikal kürtaj hapları ile gerçekleştiriliyor. Medikal kürtaj ilaç veya tablet karışımı yoluyla gebeliğin 10. haftasına kadar uygulanabilen cerrahi olmayan gebelik sonlandırmadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün temel ilaçlar listesine aldığı bu haplara Türkiye’de ulaşılamıyor.

Kürtaj hizmetinin Aile Sağlık Merkezileri ve hastanelerde verilmesi gerekmektedir. Bulunduğunuz şehirde kamu hastanelerinin aile planlaması birimi yok ise İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe vererek açılmasını talep edebilirsiniz. Herhangi bir kamu hastanesi ya da özel hastane size kürtajın yasak olduğunu ya da kürtaj yapmadıklarını söylüyorsa görevini yerine getirmeyerek suç işlemektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmanız halinde ilgili kişiler hakkında şikayette bulunarak haklarında ceza soruşturması ve kovuşturması açılmasını sağlayabilirsiniz.

Mor Çatı’ya başvuran kadınların anlatıları, erkeklerin kadınların doğum kontrol yöntemlerine dair bilgiye erişmelerini ve kullanmalarını engelleyebildiğini gösteriyor. Gebelikten korunmak sadece kadınların sorumluluğu değildir. Erkekler korunmayıp sorumluluğu kadınlara bırakarak ve/veya kürtaj olmalarını engellemeye çalışarak kadınları kontrol altında tutmayı amaçlıyor ve bu yolla şiddet uygulayabiliyorlar. Kadınların doğurganlıklarını kontrol ederek şiddet uygulayan sadece partnerleri değil. Güvenli, sağlıklı ve erişilebilir kürtaj hakkı, kürtaj yapmayı reddeden kamu yetkililerince engelleniyor. İstemediğiniz bir gebelik yaşıyorsanız destek almak için Mor Çatı’yı arayabilirsiniz.