21 Nisan 2022 tarihinde İstanbul’daki büyükşehir ve ilçe belediyelerin kadına yönelik şiddetle mücadelede destek mekanizmalarında çalışan kadınlar ve Mor Çatı gönüllüsü kadınların katılımı ile “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimler ve Destek Mekanizmaları Çalıştayı”nı düzenledik. 10 farklı belediyeden katılımın olduğu çalıştayda toplam 46 kadın bir araya geldik.
Çalıştay boyunca kadınların şiddetle mücadele ederken ve şiddetten uzaklaşma süreçlerinde yerel yönetimler tarafından sunulan destek mekanizmaları, bütüncül hizmetler ve koordinasyon üzerine bilgi ve deneyim paylaşımı yaptık. Kadın danışma merkezleri ve sığınak politikalarının yanı sıra yoksullukla mücadele, sosyo-ekonomik destekler, barınma, kreş ve bakım hizmetleri, ekonomik güçlenme, kurumsal kültür, belediye çalışanlarının çalışma koşulları gibi konuları da irdelemiş olduk.
Pandemi boyunca çevrimiçi platformlarda buluştuğumuz kadınlarla yüz yüze tanışmanın heyecanını yaşadık. Mor Çatı olarak 2021 faaliyet raporumuz, 2020 ve 2021 yılı boyunca geliştirdiğimiz izleme raporlarımızdan derlediğimiz şiddetten uzaklaşmaya çalışan kadınların deneyimlerini, bize gösterdiklerini işaret eden “neden bir aradayız” paylaşımını gerçekleştirdik. Bu paylaşım sonrası çalıştaya katılan tüm kadınlarla “hayalimizdeki belediye”yi konuştuk.
Çalıştay sonunda düzenli olarak yeniden bir araya gelip bilgi-deneyim aktarımlarının yapılabileceği, belediyelerin kadına yönelik şiddetle mücadelede destek mekanizmalarına dair kadından yana, kadınların biricik ihtiyaçlarını odağına alan feminist bir yaklaşımla uygulama standartları oluşturabilecekleri ve çalıştaydan çıkan taleplerin belediye üst yönetimlerine mektupla gönderilebileceği gibi öneriler paylaşıldı. Gün sonunda herkes bir araya gelmenin hem dayanışmayı hem iyi olma halini güçlendirdiğini, bilgi ve deneyim açısından benzer sorunları duymanın kendilerine iyi geldiğini ve çözüm noktasında yeni fikirleri duymanın motive edici olduğunu paylaştı. Ayrıca bu çalıştayın bir kamu kurumu tarafından düzenlenmesi gerekirken Mor Çatı tarafından yapılmasının önemi vurgulandı.