Skip to main content

Kadına yönelik şiddetle mücadelede hepimize görev düşüyor ve yapabileceğimiz pek çok şey var. Şiddetle mücadeleye dair temel bilgilere sahip olmak yalnızca kendi başımıza geldiğinde değil, şiddete tanık olduğumuzda da kadın dayanışmasından kuvvet alarak hareket etmemizi mümkün kılar. Kadına yönelik şiddetin kaynağının cinsiyet eşitsizliği olduğunu bilerek ve farklı biçimlere bürünebilen şiddetin her kadının üzerinde farklı etkileri olabileceğini akılda tutarak öncelikle çevremize, ailemizdeki kadınlara, arkadaşlarımıza, gündelik hayatımızda çeşitli şekillerde yer alan kadınlara bu farkındalıkla yaklaşmak mücadelenin temelini oluşturur. Bu sayede şiddetin başta psikolojik olmak üzere farklı biçimlerini görebilir hale geliriz. Şiddete maruz kalan kadınlara sunabileceğimiz ilk destek onları dinlemek, şiddetin içinden çıkması zor bir döngü olabileceğini bilerek onları yargılamamak, desteğe erişmeleri için kendi olanaklarını gözden geçirmelerine destek olmak ve gerekli bilgi, kaynak ve araçları onlarla paylaşmaktır. Şiddet karşısında yalnız olmadığımızı hissettirmek, ilgili kamu mekanizmalarına başvurmak için destek olmak ve bu alanda çalışan kadın ve feminist örgütleri bilmek sandığımızdan çok daha güçlendirici bir potansiyel taşır. Böylelikle kadınlar, bu bilgiye eriştikleri an destek almak için harekete geçmeseler dahi, bu destek mekanizmalarının varlığını ve sizin desteğinizi bilerek hayat planlarını yapabilir ve kendi hayatlarına dair karar verebilirler. 

Erkek şiddetiyle mücadelede en önemli araçlarımızdan biri birbirimize aktardığımız ve paylaştıkça güçlendiğimiz deneyimlerimiz. Tanıdığımız tanımadığımız tüm kadınların şiddetle mücadele hikayelerini görünür kılmak, bunun mecralarını artırmak, aile, okul, iş, sosyal yaşantılarımızda şiddetle mücadelemizi sürdürmek ilk elden yapabileceklerimiz arasındadır.

Şiddete maruz kalan bir kadınla bu bilgilendirmeleri paylaşabilirsiniz:

  • 6284 sayılı Kanun hakkında bilgi paylaşabilirsiniz. 6284 sayılı Kanun kadınları şiddetten korumak ve şiddet uygulayan kişileri engellemek için önemli olanaklar sağlar. Bu kanun kapsamında haklarını öğrenmesi için https://kararaldim.org/ web sitemizi paylaşabilirsiniz.
  • Şiddete maruz kalan kadınlar, maruz kaldıkları şiddet ve/veya şiddetin etkilerinden  uzaklaşmak için çeşitli desteklere ihtiyaç duyabilirler. Olası ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları için başvurabilecekleri kurumlara dair bilgi için https://destek.morcati.org.tr/ web sitemizi inceleyebilirsiniz.
  • Acil durumlar için aşağıdaki bilgileri paylaşabilirsiniz. Bu kurumların tümü 7/24 destek sunmaktadır.

Polis / Acil Çağrı Merkezi: 112

Sosyal Destek Hattı: 183 (yazarak ulaşmak isterseniz 0501 1830 183’e WhatsApp’tan yazabilirsiniz)

Aile İçi Şiddet Yardım Hattı: 0212 656 96 96

İBB Kadın Destek Hattı: 444 80 86

Bulundukları ildeki Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM): https://siginaksizbirdunya.org/siddet-onleme-ve-izleme-merkezleri-sonim-iletisim-bilgileri/

Telefon araması yapamama durumunda KADES uygulaması akıllı telefona indirilip polisten destek istenebilir ya da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çevrimiçi ihbar hattına başvurulabilir: https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/Ihbar.aspx

  • Kadınlar herhangi bir karakola giderek sığınak talep edebilirler. Polisin kadınları bir kadın sığınağına yerleştirme, o saatte yerleştiremiyorsa, güvenli bir yerde konaklatma yükümlülüğü bulunmaktadır. Her kadının sığınak ihtiyacı bulunmadığını akılda tutarak kadınlar ile bu bilgiyi paylaşabilirsiniz.
  • Mor Çatı dahil kadın örgütlerinin iletişim bilgilerini vererek, kadınlara maruz kaldıkları şiddete karşı destek istemenin yanı sıra yaşadıklarını paylaşmak için de bu kurumlara ulaşabileceklerini söyleyebilirsiniz: https://siginaksizbirdunya.org/siddete-ugradiginizda-basvurabileceginiz-kadin-orgutleri