Sokakların tek bir cinse ait olmadığını ya da erkeklerin de bebek bezi değiştirebileceğini gösteren tabelalar, Arzu Okay Açık Hava Sineması’na giden yollar, meydanlara firar etmiş ev eşyaları Filmmor sergisinde..
Sokakların tek bir cinse ait olmadığını ya da erkeklerin de bebek bezi değiştirebileceğini gösteren tabelalar, Arzu Okay Açık Hava Sineması’na giden yollar, meydanlara firar etmiş ev eşyaları Filmmor sergisinde..
Filmmor’un “Ev içine hapsolmayalım, İstanbul’a çıkalım” sloganıyla düzenlediği sergi Bakırköy Meydanı, Taksim Meydanı ve Cihangir’in ardından 15-24 Ekim’de Kağıthane Meydanı’na konuk oldu. Sergi, sokaktaki büyük bir ütü ve rendeyle sizi karşılıyor. İçerdeyse kadınların İstanbul’u anlattığı fotoğraf, filmler ve tasarımlar var.
Filmmor Kadın Kooperatifi’nin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında gerçekleştirdiği “Sahne Kadınların” sergisi için 30’u aşkın kadın, geçtiğimiz yıl Filmmor’un fotoğraf, sinema, tasarım atölyelerinde buluştu. İstanbul’da nasıl yaşadıklarını ve yaşamak istediklerini paylaşmak isteyen kadınlar, şehre ilişkin düşlerini de çalışmalarına yansıttı.
Sergi metninde kadınlar şöyle diyor: “Bu sergide, geç saatlerde korkuyla dolaştığımız ya da çıkamadığımız sokaklar, bazen yürümekte zorlandığımız kaldırımlar, yakamızda iğnelerle bindiğimiz otobüsler, bazen içinde olmadığımız, olamadığımız İstanbul var. Ama aynı zamanda düşlediğimiz İstanbul var.
Evin işi, şehrin hengâmesi, hayat gailesi içinde fotoğraflarımız, filmlerimiz, tasarımlarımızla bu şehirde nasıl yaşadığımızı, yaşamak istediğimizi sizlerle paylaşmak istedik…”
Atölye yönetmenlerinden Melek Özman bianet’teki haberde “Sokakların kadınların da yaşadığı alanlar olduğunun algılanmasını” istediklerini belirtiyor. Özman, “Örneğin bu şehrin trafik işaretlerinde yalnızca erkekler var. Bu, kadını evin içine gönderen bütün o politikaların göstergesi aslında” diyor.
bianet’in haberine göre Sinema Atölyesinden Tuğçe Canbolat ütüyü tekmeleyen, kaldırmaya çalışan, rendeyle sırtını kaşımaya çalışan erkeklerden söz ediyor. Canbolat kadınların çoğunun ise ‘Hislerime tercüman olmuşsunuz” dediğini belirtiyor.
Sergi kapsamında her akşam 19.00’da İstanbul’a çıkmak için uyulması gereken “kılık-kıyafet”, “etek boyu” kaidelerinin dünü, bugünü, geleceğine dair bir üçleme olan Üç etek filmiyle serginin hazırlık aşamasını anlatan İç etek filminin gösterimi yapılıyor. Sergi 1-6 Kasım arası Tuzla Meydanı’nda devam edecek.
Tasarımlar: Ece Çetin, Feyza Çanaklı, Lale Bakırezer, Öznur Söylem / Yönetmen: Ayşe Bali
Fotoğraflar: Banu Demiroğlu, Bengi Başaran, Gün Araf, Kumral Kepkep, Melike Odabaş, Nihan Önder, Özden Demir, Pınar Selimoğlu, Sibel Gül / Atölye yönetmeni: Laleper Aytek, Senem Sinem
Sinema Atölyesi: Aslı Elif Sakallı, Betül Şenkal, Deniz Nihan Aktan, Elif Sakin, Ezgi Hamzaçebi, Gülşen Duran, Güneş Bodur, Hande Çayır, Hilal Ünal, Hümeyra Erdin, Orsen Küçüktamer, Pınar Kırlar, Simge Vurtok, Sinem Bilgi Demir, Tuğçe Canbolat, Yasemin Temizarabacı / Atölye yönetmeni: Melek Özman, Ülkü Songü
– Kadınlarla birlikte kadınlar için sinema yapmak, itiraz etmek, üretmek, düşlemek ve eylemek için 2003’te kurulan ve sadece kadınların katılımına açık olan Filmmor Kadın Kooperatifi ve sergi etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayın. için http://filmmor.org