Mor Muhabbet buluşmalarında bu hafta, 21 Kasım Cumartesi saat 16.00’da Mor Çatı’da Şevval Kılıç’la seks işçiliğini konuşuyoruz.
90’lı yıllarda Türkiye’de ve İstanbul’da örgütlü olarak harekete geçirilen feminist harekete gelen en büyük eleştirilerden biri de feminizmin kadın seks işçilerini ve onların şiddete maruz bırakıldıklarını görmemesiydi. O yıllarda televizyonlar polislerle seks işçilerinin çatışmalarını transfobik ve seks işçilerine yönelik düşmanca bir dille haberleştirmekten geri durmazken gazete puntoları “travesti terörü” yazısıyla doluydu. Mor Çatı’ya yürüme mesafesindeki Mis Sokak, Ülker Sokak, Pürtelaş Sokak’ta seks işçileri kazançlarını sağlamak için mesken tutmuşken bu sokaklar onlara yönelik erkek, devlet şiddetine sahne oldu.
Kentsel dönüşüm güzellemesiyle yıllardır yaşadıkları yerden sürülen, güvencesiz, parasız bırakılan seks işçileri büyük insan hakkı ihlallerine uğruyor, polislerin keyfi ve zorlayıcı uygulamalarına maruz bırakılıyor, müşterilerinden şiddet görülüyor ve öldürülüyorlar. AKP ise seks işçiliğini erkeğin ihtiyacına indirgiyor, kendi ahlakçı ve ayrımcı politikalarıyla erkeğin ihtiyacının azalacağını iddia ederek seks işçilerinin çalışma ve adilce yaşama haklarını görmezden geliyor.
Peki feminizm, seks işçileri konusunda ne söylüyor, ne söylemeli? 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi seks işçileri konusunu gündeme almayı özellikle önemli bulduk. Seks işçiliği konusunda mitler neler? Buzdağının görünmeyen kısımları var mı? Seks işçiliğini sadece trans / natrans kadınlar mı yapıyor? Seks işçiliğini feminist harekette neden gündemimize almalıyız? Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda seks işçiliğini nasıl konuşmalıyız? Seks işçiliğine yönelik feminist perspektife dair Kadın Kapısı’ndan Şevval Kılıç’ın sunumu paralelinde tartışacağımız ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet paralelinde konuşacağımız Mor Muhabbete tüm kadın ve transları bekliyoruz.
Nerede: Mor Çatı
Ne zaman: 21 Kasım Cumartesi 16.00