Canan Arın Davası İçin Kadın Kuruluşları Basın Açıklaması – 24 Aralık 2012

By 25 Haziran 2013Mart 1st, 2020No Comments

Mor Çatı ve KADER’in kurucularından feminist kadın hakları aktivisti avukat Canan Arın, 23 Haziran sabahı saat 5.30’da, Gaziantep’te kaldığı otele gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına gerekçe olarak aylar önce cinsel istismar türü olan erken ve zorla evlendirmelere karşı olduğunu açıkladığı konuşması gösterildi.

KADIN KURULUŞLARI ADINA KONUŞAN MOR ÇATI’DAN GÜLSUN  KANAT’IN BASIN AÇIKLAMASI:

Son yıllarda Türkiye’de pek çok kesime yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı, demokrasi ve insan haklarına aykırı uygulamalar alarm vermektedir. Feminist yol arkadaşımız Canan Arın’a yönelik bu haksız tutum ve uygulamayı da bu kapsamda değerlendiriyoruz. Kadın karşıtı politikalarının bu kadar yükselişe geçmiş olduğu bir dönemde böylesine bir saldırıyı da tesadüf ve münferit bir durum olarak görmüyoruz. Türkiye’de kadın hareketinin güçlenmesinde, kadın haklarının yasalarca uygulanmasında, geç kız ve çocukların beden bütünlüğüne yönelik suçlarla mücadelede, kadın erkek eşitliği ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütmüş olan bir kadının bu şekilde baskı, sindirme ve susturma politikalarına maruz bırakılmış olması bizler için kabul edilebilir değildir.

Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine dair “Çocuk Gelinler ve Çocuğun Cinsel İstismarı” Türk Ceza Kanunu’nca suç olarak tespit edilmektedir. Türkiye’nin temel sorunlarından birisi olan böylesine bir olguyu konuşurken kırmızı çizgiler çizilmesini, tabu, yasak ve baskı altında tartışılmaya zorlanmamızı kabul etmiyoruz.

Devletin anayasa ile güvence altına aldığı ifade özgürlüğünün sağlanması ve haksız ithamlarla açılmış olan bu soruşturmanın takipsizlikle sonlanmasını umuyor, Arın’ın hukuki ve yasal düzlemde savunduğu fikirleri nedeniyle önceden bildirmeksizin bu şekilde gözaltına alınmasın bir an önce telafi edilmesini bekliyoruz.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği