Bizler, kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden, kadınların şiddetten uzak yeni yaşamlar kurulabilmesi için sığınak ve dayanışma merkezi faaliyeti yürüten kadın örgütleri olarak İŞTAR’lı kadınlarla dayanışmak için buradayız.
BASINA VE KAMUOYUNA
Bizler, kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden, kadınların şiddetten uzak yeni yaşamlar kurulabilmesi için sığınak ve dayanışma merkezi faaliyeti yürüten kadın örgütleri olarak İŞTAR’lı kadınlarla dayanışmak için buradayız.
Son dönemde yoğunlaşan baskıcı uygulamalara, alanda çalışan kadınlara yönelik engellemelere, tutuklamalara, gözaltılara dikkat çekmek için buradayız. Bu uygulamaların en somut örneği Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Dayanışma Merkezi gönüllülerinin tutuklanması, merkezdeki evrak ve dosyalara el konulmasıdır.
Bu durum, özellikle Kürt kadınların çalıştığı yerlerde “kadın çalışmalarının meşruiyetini” gölgelemekte, şiddet gördüğü için özel alanından çıkan, zoru başaran kadınların “yeniden güvenli-kutsal ailelerine dönmek” zorunda kalmalarına yol açmaktır. Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Dayanışma Merkezi gönüllüsü kadınların tutuklanması, kadınların siyaset yapmasını engelleme girişimlerinin bir örneğidir.
İŞTAR’da şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışma oluşturan sosyologlar, sosyal çalışmacı kadınlar göz altına alınmış, şiddet nedeniyle İştar Dayanışma Merkezi’ne başvuran kadınların gizli kalması gereken, başvuru raporlarına, özel dosyalarına el konulmuştur. Bu durum dayanışma merkezi ve sığınakların en temel ilkelerinden olan gizlilik ve güvenliğin ihlal edilmesidir. Şiddetten kaçan kadınların bilgileri özel ve gizlidir.
Şiddetten kaçan kadınların en güvendiği yerlerden birisi, Sığınak ve Dayanışma Merkezleridir. Kadınlar, gizli kalacağından emin olarak sosyal çalışmacılarla paylaştıkları en özel bilgilerinin, emniyet teşkilatının elinde olmasından kaygı duymaktadır. Güvenlik güçlerinin el koyduğu gizli olması gereken bu dosyalar, kimlerin eline geçebilir, hangi amaçlarla kullanılır endişesi içindeyiz. Polisin el koyduğu İştar Dayanışma Merkezi Dosyalarının derhal geri verilmesini ve kadın örgütlerinin üzerindeki baskı politikalarına son verilmesini istiyoruz.
Bizler, Kurultay Katılımcıları olarak, Mersin’de bulunan İştar’lı kadınlarla dayanışma içinde olacağımızı bildiriyoruz ve süreci yakından takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.
Yaşasın Kadın Dayanışması!