Tarihin Arka Odası programı için – Nisan 2010

By 27 Mart 2013Mart 1st, 2020No Comments

Sayın Murat Bardakçı
Sayın Erhan Afyoncu
18 Nisan’da yayınlanan Tarihin Arka Odası programında feministler ve Mor Çatı konusunda söyledikleriniz üzerine açıklama yapma gereği duyduk. Yüzlerce yıllık bir hareketten, feminist hareketten söz ederken tutumunuz açıkçası tarihsellikten fazlasıyla uzak ve ne yazık ki bir o kadar da sığ idi. Tarihçi, gazeteci, öğretim üyesi vb. kimliklerin cinsiyetçiliği maskeleyemediğini bir kez daha düşündük ve feminizm iyi ki var dedik.

Sayın Murat Bardakçı

Sayın Erhan Afyoncu

Mor Çatı erkek şiddetine karşı 1990’da bizzat feministler tarafından kuruldu. Mor Çatı’yı ortaya çıkaran ihtiyaç, toplumdaki cinsiyet rolleri, buna bağlı erkek egemenliği ve şiddet. Doğru, programda belirtildiği gibi bu bir “sosyal” sorun. Kaynağında feministlerin gündeme getirdiği kadınlık ve erkeklik hallerinin yattığı bir “sosyal” sorun ve artık üniversitelerde ders olarak okutuluyor. Çünkü iktidar dendiğinde sadece hükümetlerin, devlet kurumlarının anlaşıldığı bir sosyal bilgiler anlayışını çoktan geride bıraktık.

Cunku iktidar dendiginde sadece hukumetlerin anlasildigi bir sosyal bilgiler anlayisini coktan geride biraktik. Mor Cati tam 20 yildir feminist yontemlerle dayanisma merkezi ve siginak calismalari yurutuyor, farkindalik kampanyalari yapiyor. Biz Mor Catili kadinlar, erkek siddetinin cok cesitli boyutlari oldugunu, bunun erkeklerin toplumdaki egemenliginden kaynaklandigini ve sona ermesinin feminist dayanisma ile mumkun olacagini dusunuyoruz. Bu yüzden feministiz.

Cinsiyetciligin programlarinizin gerektirdigi titizligi golgelememesi dilegiyle…

Mor Çatı Kadın Sıgınağı Vakfı