Skip to main content
Haberler

8 Mart Etkinlikleri

By 26 Mart 2013No Comments

8 Mart  Dünya  Kadınlar Günü’nde İstanbul, Ankara ve Balıkesir’de çeşitli etkinliklere katılan  Mor Çatılı kadınların gündemi,  erkek şiddeti karşısında kadın dayanışması, sığınak çalışması ve 8 Mart tarihinde kabul edilen Aile’nin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun oldu.

8 Mart  Dünya  Kadınlar Günü’nde İstanbul, Ankara ve Balıkesir’de çeşitli etkinliklere katılan  Mor Çatılı kadınların gündemi,  erkek şiddeti karşısında kadın dayanışması, sığınak çalışması ve 8 Mart tarihinde kabul edilen Aile’nin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun oldu.

Mor Çatı gönüllüleri olarak birçok radyo-TV programına, meslek örgütlerinin, kadın örgütlenmelerinin, okul vb. kuruluşların panellerine katıldık. Ayrıca hep birlikte Feminist Gece Yürüyüşü’nde yer aldık. Galatasaray Lisesi’nden Taksim Meydanı’na dek “Aile Değil Kadınız, Feminist İsyandayız!”, “Görünmeyen Emek sesini yükselt!”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop. İnadına İsyan! İnadına İsyan! İnadına Özgürlük!” sloganları ve özgürlük şarkılarımızla yürüdük.

Okan Üniversitesi Psikoloji ve Sosyoloji Grubu’nun düzenlediği toplantıya katılan Özlem Özkan,  öğrenci  ve akademisyenlere kadına yönelik ev içi şiddet ve Mor Çatı hakkında sunum yaptı. Özlem, TGRT FM’e canlı yayında verdiği röportajda kadına yönelik şiddet ve 8 Mart’ta çıkarılan Aile’nin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili bilgi verdi. Aynı gün TV’de Mor

Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 2011 İzleme Raporu’nu, kadına yönelik şiddeti ve 6284 sayılı yeni yasayı anlattı; TV 8‘e ise İzleme Raporu’nu aktardı, ayrıca bir de Brüksel’de yayın yapan bir radyo ile görüşme yaptı. 

 Özel Marmara Koleji’nde  düzenlenen  Kadına Yönelik Şiddet Paneli’ne konuşmacı olarak katılan Açelya (Uçan), kadına karşı şiddetle mücadele çerçevesinde Mor Çatı’nın yaptığı çalışmaları, kadın dayanışmasını  ve hiyerarşisiz örgütlülük çabamızı aktardı. Açelya (Uçan) aynı zamanda Köln’de yayın yapan bir radyoya röportaj verdi.

Selma Toluay ve Ülfet (Taylı), Gülbağ Selim Sırrı Tarcan İlköğretim Okulu’nda kadın öğretmen ve veliler ile kadına karşı şiddeti ve Mor Çatı’yı konuştu. Selma (Toluay), canlı yayında Alem FM’e de konuk oldu

Melike Keleş ve Zeynep Aydoğdu, Kadıköy B-Fit spor merkezinde Mor Çatı standı açarak Mor Çatı’yı tanıttılar. Firdevs Nazan Eroğlu ve Özlem (Özkan) de Cihangir B-Fit’te aynı çalışmayı yaptılar.

Damla Gürkan, Eğitim-SEN 2 nolu Şube’nin kadın kampına katıldı. Kampta Mor Çatı standı açtı. Psikolog Banu Bülbül ile birlikte Ötekini Anlamak isimli atölye çalışmasını yürüttü.  ÇYDD ve İstanbul Barosu’nun düzenlediği panele de katılan Damla, ev içi şiddet, kadın dayanışması, devlet şiddeti üzerine konuştu. Ayrıca,  Maltepe’de Mustafa Aykın İlköğretim Okulu’nda 11-14 yaş arası gençlerin velilerine cinsel gelişim, toplumsal cinsiyet ve şiddeti üreten mekanizmalarla ilgili bilgi aktardı.

Gülsun Kanat,  Halkevleri’nin  Sarıyer, Büyükdere’ye bağlı Ömürtepe Şubesi’ndeki kadınlarla sohbet etti. Canan Arın, Skytürk’ün canlı  yayınına katıldı. Gülten (Aslan), Münih FM’e demeç  verdi.

Deniz Bayram ve Zelal Yalçın, Namık Kemal Üniversitesi Malkara Meslek Yüksekokulu’nda yerel yöneticiler , kamu personeli,  öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan yaklaşık yüz kişilik bir topluluğa, toplumsal cinsiyet ve Türkiye’de kadın hareketi ile kadına yönelik şiddeti, kadın bakış açısıyla hukuk ve Mor Çatı’yı anlattılar.

Funda Ekin, Bursa Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi’nin Eşitlik Birimi’ndeki kadınların düzenlediği Kadınlar Günü Etkinliği’ne katıldı. Beldelerden gelen üç yüz civarı kadınla, kadına yönelik şiddeti, yasal haklarımızı  ve Mor Çatı’yı konuştu. Funda,  Bursa Belediyesi  TV kanalı için de röportaj verdi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 8 Mart Kadın Platformu’nun düzenlediği söyleşiye katılan Ülfet Taylı, kadınlara Mor Çatı’yı ve Kadın Hareketi’ni anlattı.

Ve elbette hep birlikte Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldık. Galatasaray Lisesi’nden Taksim Meydanı’na dek “Aile Değil Kadınız, Feminist İsyandayız!”, “Görünmeyen Emek sesini yükselt!”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa.”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop. İnadına İsyan! İnadına İsyan! İnadına Özgürlük!” sloganları ve özgürlük şarkılarımızla yürüdük. Yürüyüşün ardından Taksim Gezi Parkı’nda İstanbul Feminist Kolektif’in örgütlediği yemekte İstanbullu pek çok feministle bir arada olmanın tadını çıkardık.

8 Mart’ta her zamanki gibi önceliğimiz dayanışmak ve birbirimizden öğrenerek güçlenmekti. 

Leave a Reply