Skip to main content
Haberler

“Cinsel haklar insan hakkıdır”

By 25 Mart 2013No Comments

Müslüman Toplumlarda Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu “Ortak Mücadele – Hep Birlikte” adlı uluslararası kampanya kapsamında 9 Kasım’da Türkiye’nin de dahil olduğu 12 ülkede etkinlikler gerçekleştiriyor. Kadın ve LGBTT mücadelesi aktivistlerinin konuşacağı İstanbul’daki panel “Hür Doğdum Hür Yaşar mıyım? Cinselliğimiz, Bedenimiz ve Şiddetle Mücadele” adını taşıyor. 

Müslüman Toplumlarda Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu “Ortak Mücadele – Hep Birlikte” adlı uluslararası kampanya kapsamında 9 Kasım’da Türkiye’nin de dahil olduğu 12 ülkede etkinlikler gerçekleştiriyor.

Kadın ve LGBTT mücadelesi aktivistlerinin konuşacağı İstanbul’daki panel “Hür Doğdum Hür Yaşar mıyım? Cinselliğimiz, Bedenimiz ve Şiddetle Mücadele” adını taşıyor. 

2001 yılında bir araya gelen Müslüman Toplumlarda Cinsel veBedensel Haklar Koalisyonu (Coalition for Sexual and Bodily Rights in Muslim Societies-CSBR) Müslüman çoğunluklu toplumlarda cinsel ve bedensel hakların hayata geçirilmesi ve geliştirilmesi için savunuculuk faaliyetleri yürütüyor. 

Koalisyonun 9 Kasım 2009 tarihinde 11 ülkeden sivil toplum kuruluşu ve aktivistlerle başlattığı kampanya kapsamında namus cinayeti, kadın sünneti gibi uygulamaları protesto etmek, kadınların recm edilmesi ve kırbaçlanması gibi ayrımcı ve insanlık dışı yasaları kaldırtmak ve LGBTT hakları, cinsellik eğitimi, cinsel ve bedensel haklar gibi konulara dikkat çekmek amaçlanıyor. Bunun için eşzamanlı etkinlik ve sokak eylemleri düzenleniyor.

12 ülkede etkinlikler

Bu yıl yine 9 Kasım günü Müslüman çoğunluklu 12 ülkede, 50’den fazla örgütten yüzlerce kadın ve LGBTT birey “Cinsel Haklar İnsan Haklarıdır” sloganıyla buluşacak. Bu ülkeler Lübnan, Pakistan, Türkiye, Endonezya, Sudan, İran, Filistin, Tunus, Malezya, Bangladeş, Gana ve Mısır. 

Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu’nun Türkiye’de Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nin koordinasyonu ile yürüttüğü etkinlikler ise yine 9 Kasım günü İstanbul (Taksim, Ümraniye, Gazi Mah), Van, Diyarbakır, Çanakkale, Muğla/Marmaris, Ankara, İzmir, Antalya ve Hatay’da yapılacak. 

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’na katılan kadınların girişimiyle yapılan etkinliklerde cinsellik ve bedensel haklar konusunda panel, oturum, sergiler düzenlenecek, film gösterimleri yapılacak. 

“Hür Doğdum Hür Yaşar mıyım?”

İstanbul’da, Taksim’deki panelde 16 yaşındayken babası ve dedesi tarafından diri diri gömülerek öldürülen Medine Memi’nin hayatının son beş dakikasını konu alan “Saf Kötülük” filmi ve gösterilecek.

Hülya Gülbahar’ın moderatör olacağı 19.30’da başlayacak “Hür Doğdum Hür Yaşar mıyım? Cinselliğimiz, Bedenimiz ve Şiddetle Mücadele” panelinde, Kadın Cinayetlerine Karşı Kampanya’dan Funda Ekin, Kadın Kapısı çalışanı ve İstanbul LGBT Gönüllüsü Şevval Kılıç, gazeteci Emine Özcan, Amargi ve Kaos GL’den Yasemin Öz bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklar.

Panel adresi: Cezayir Apt. Hayriye Cad. No: 12, Galatasaray/İST. 

Kampanyaya destek olmak ve iletişim icin: Zeynep Özdal / Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği, 0212 251 00 29 [email protected]

Leave a Reply