Skip to main content
Haberler

Feminist Mücadeleden Vazgeçmiyoruz, Kadın Dayanışmasıyla Güçleniyoruz

By 8 Mart 2018No Comments

Kadınlar bundan 31 yıl önce “Dayağa Karşı Dayanışma Kampanyası” başlatarak erkek egemenliğine ve şiddetine karşı “artık yeter” diyerek feminist mücadeleyi sokaklara taşıdılar. Kampanya, kadınların güçlenebilmesinin dayanışma ile mümkün olduğunu göstermesi açısından çok önemliydi. Kadın sığınağı açma düşüncesi işte bu kampanya sürecinde oluştu ve dayanışmayı kurmanın yollarından biri olarak Mor Çatı kuruldu.

Yolu Mor Çatı’dan geçmiş kadınlar olarak geriye dönüp baktığımızda güçlendiğimizi görüyorsak, direnişi, umudu feminizmde aramış olmamız sayesinde olduğunu biliyoruz. Erkek egemen dünya biz kadınları birbirine düşürmekten, ayrıştırmaktan ve bize güçsüz olduğumuzu düşündürmekten güç alırken, zor zamanlarda feminizm bizlere başka bir yol olduğunu göstererek kılavuzumuz oldu. Bizler de Mor Çatı’da kadınların birbirini yargılamadan dinlediği, birbiri yerine karar almaya çalışmadığı bir dayanışma kurduk. Hepimizin, her kadının birbirinden farklı olduğunu akılda tutarak birbirimiz üzerinde iktidar kurmamaya çalıştık. Ne kurtarıcı olduk ne kurtulan. Ne yardım ettik ne yardım aldık. Kadın dayanışması ile güçlenmeyi, birbirimizden öğrenmeyi, engellerin üstesinden gelmeyi yeğledik.

Feminist ilkelerle dayanışma gösterdiğimiz kadın ve çocukların maruz kaldıkları şiddete direndiklerini ve hayatta kaldıklarını görüyoruz. Bu gücü görmek ve ortaya çıkarmak, erkek şiddetinin kaynağında yatan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gözler önüne sermek en büyük gayretimiz. Kadınlar güçsüz veya zayıf olduğu için değil ayrımcılığa maruz bırakıldıkları için erkek şiddetine uğruyorlar. Cinsiyetimiz, hayat tarzlarımız, aidiyetlerimiz, cinselliğimizden ötürü ayrımcılığa maruz kalmayı kabul etmiyor ve mücadelemizi sürdürüyoruz.

Geçtiğimiz yıldan bu yana feminist hareketin elde ettiği kazanımlara göz dikilmeye devam edildi. Kadın örgütlerini kapatarak kadınların mücadelesini engellemeye, kadınları korkuyla sindirmeye çalıştılar. Buna rağmen bizler kadın dayanışmasını kurmanın yollarını aramaya, bulmaya devam ediyoruz. Mor Çatı olarak kazanımlarımıza sahip çıkmak ve kadın dayanışmasını yükseltmek için 8 Mart’ta sokaklarda buluşuyoruz. Başka bir dünya hayalini gerçekleştirmenin feminizmle mümkün olduğunu biliyoruz!

 

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Leave a Reply