Skip to main content
Haberler

Kadın cinayetlerine karşı eyleme devam!

By 25 Mart 2013No Comments

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü nedeniyle çeşitli illerde etkinlik hazırlıkları devam ediyor. Bu yıl kadın cinayetlerine yönelik kampanyalar 25 Kasım’a da damgasını vuracak.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü nedeniyle çeşitli illerde etkinlik hazırlıkları devam ediyor. Bu yıl kadın cinayetlerine yönelik kampanyalar 25 Kasım’a da damgasını vuracak.

Bianet’in haberine göre Ekim ayında erkekler 23 kadın öldürdü. Doğan Haber Ajansı’nın haberinde ise Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan alınan bilgilere göre 2010 yılının ilk 7 ayında 226 kadın öldürüldü.

Kadın cinayetlerine karşı kampanyanın İstanbul ayağını yürüten İstanbul Feminist Kolektif “Erkek şiddeti, erkek-egemen sistemi ayakta tutan mekanizmaların başlıcası. Bu sistem içinde kadınların bedenleri, cinsellikleri, kimlikleri, emekleri, hayatları erkeklerin tasarrufunda olduğu için kadın cinayetleri bu kadar yaygın ve mahkemelerde, karakollarda, yasalarda kendisine güçlü dayanaklar bulabiliyor. Dayak, taciz, tecavüz, intihar ettirme aynı şiddetin ürünü” diyor.

25 Kasım’da İstanbul’un yanı sıra diğer illerde de kurulan platformlarla eylem ve basın açıklaması yapmaya hazırlanılıyor.

“Haksız tahrik indirimleri son bulsun, sığınma evleri açılsın”

Kadınlar, erkeklerin sevgisinin her gün 3 kadını öldürdüğü Türkiye’de, haksız tahrik indirimlerinin son bulmasını, şiddete karşı hukuki destek alabilmeyi ve yeterli sayıda, ayrıca donanımlı sığınma evlerine ulaşabilmeyi talep ediyorlar. Kadın Cinayetlerine Karşı İsyandayız sloganıyla sürdürülen eylem hazırlıklarını takip etmek için bir web sitesi yayına girdi.

http://kadincinayetlerineisyandayiz.blogspot.com adresinden siteye ulaşılabiliyor.

Kadınların hayatının tehdit altında olduğu ve kadına yönelik şiddete ilişkin rakamların sürekli arttığı bir ortamda, kampanyanın filmler, afişler ve basın yoluyla da geniş bir kesime duyurulması hedefleniyor. Bu amaçla İstanbul Feminist Kolektif, tüm kadınları kampanyaya destek olmaya, dayanışmaya davet ediyor.

Kadın cinayetlerine karşı kampanya çalışmalarını bağımsız feminist kadınların yanı sıra; Amargi, Filmmor, Kadav, Mor Çatı ve Sosyalist Feminist Kolektif’ten kadınlar yürütüyor.

* 1981 yılında, Latin Amerika ve Karayipler’deki kadın örgütleri 25 Kasım’ı “Kadına Karşı Şiddete Son Uluslararası Günü” ilan ettiler. BM, bu geleneğe sahip çıktı ve 25 Kasım’ın uluslararası düzeyde kadına yönelik şiddetle mücadele günü olmasını sağladı. Bu çerçevede, her 25 Kasım’da tüm ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor, kadına yönelik şiddet konusunun tartışılması, gündeme gelmesi sağlanıyor.

Kaynak: Uçan Süpürge

Leave a Reply