Skip to main content
Haberler

Mor Çatı için büyük buluşma gerçekleşti!

By 25 Mart 2013No Comments

Mor Çatı, 20. yılında büyük bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddetin önlenmesi konusunda duyarlılığa sahip pek çok kesim Mor Çatı’ya yeni bir sığınak kazandırmak için bir araya geldiler. Santral Otto’da gerçekleştirilen müzayadede Mor Çatı dostu sanatçıların kostümleri ve tabloları büyük ilgi gördü. Müzayededen yaklaşık 100 bin lira gelir elde edildi. 

Mor Çatı, 20. yılında büyük bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddetin önlenmesi konusunda duyarlılığa sahip pek çok kesim Mor Çatı’ya yeni bir sığınak kazandırmak için bir araya geldiler. Santral Otto’da gerçekleştirilen müzayadede Mor Çatı dostu sanatçıların kostümleri ve tabloları büyük ilgi gördü. Müzayededen yaklaşık 100 bin lira gelir elde edildi. 

Leyla Alaton gecede satın aldığı yedi parça kıyafet ve tabloyla vakfa en çok desteği veren kişi oldu. Stand-up ustası Cem Yılmaz, geceye sürpriz bir şekilde katılarak Hülya Küpçüoğlu’nun Fatma Girik tablosunu getirdi. Bu tablonun satışını esprili bir şekilde gerçekleştirdi ve kendi tablosunu satın alarak vakfa katkıda bulundu. İş adamı Numan Ceyhan kendi koleksiyonundan Mustafa Ayaz’a ait altı tabloyu ve İzmirli heykeltıraş Uğur Çakı da Renklerin Dansı adlı tablosunu bağışlayarak kadınlara destek verdi. Gecenin sunuculuğunu gönüllü olarak üstlenen Meltem Cumbul, Mor Çatı tişörtlerinin tanıtımını üstlenen Banu Güven, Rafineri Reklam Ajansı Başkanı Nil Bağcıoğlu da müzayededen aldıkları tablo ve giysilerle desteklerini güçlendirdiler. 

Gecenin sonunda Demet Tuncer davetlilere bir konser verdi. 

Mor Çatı’nın 20. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle Mor Çatı gönüllüsü Deniz Marşan’ın koordinatörlüğünde; Elif Cılızoğlu, Jale Hürdoğan, Zeynep Tosun, Zeynep Erdoğan, Özgür Mansur, Ayşe Deniz Yeğin, Gamze Saraçoğlu ve Mehtap Elaidi Mor Çatı için tasarladığı tişörtlerin de satışı gerçekleştirildi. Bilindiği gibi Aylin Aslım, Azra Akın, Beren Saat, Banu Güven, Ebru Akel, Rojin, Sedef Avcı, Sebnem İşigüzel tişörtlerin satışına destek olmacıyla kamera karşısına geçmişlerdi. 

Kampanyaya iletişimde; Rafineri, halkla ilişkilerde; Zarakol, interaktif ve event organizasyonunda; Trafo, açık arttırmada; Alif Art, mekan ve ikramda; Otto Santral gönüllü olarak destek verdiler. Gecenin danışmanlığını ise Gülay Kamaz, Berrin Yoleri ve Deniz Marşan üstlendi.

Mor Çatı 20 yılda neler yaptı?

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kurulduğu 1990 yılından bu yana şiddet gören kadın ve çocuklara aralıksız olarak hukuki, sosyal ve psikolojik destek verdi. Mor Çatı kuruluşundan bu yana şiddet gören binlerce kadın ve çocuğa aralıksız olarak hukuki, sosyal ve psikolojik destek verdi. Kadınların tanıklıkları aracılığıyla elde edilen bilgiler Mor Çatı tarafından yetkililer başta olmak üzere geniş bir kesimle düzenli olarak paylaşıldı, yasaların kadından yana değişmesi, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi konusunda savunuculuk çalışmaları gerçekleştirildi. Mor Çatı uluslararası standartlarda 3 ayrı sığınakla faaliyet yürüttü. Bunlardan biri halen sürdürülüyor. Her 3 sığınakta da kalan kadın ve çocukların şiddetten uzak yeni bir yaşam kurma oranı yüzde 80. 

Kadına yönelik şiddet nedir?

Kadına yönelik şiddet tüm dünyada öncelikle yaşam hakkı üzerinde önemli bir tehdit oluşturuyor. Her 3 kadından 1’inin fiziksel şiddet gördüğü biliniyor. Fiziksel şiddet, yani tokat, itip kakma, dayak vb. şiddetin en tanınmış biçimi. Ancak şiddet bununla sınırlı değil. Yapılan çalışmalar kadına yönelik şiddetin çok yönlü olduğunu, alay etme, suçlama, çocukları uzaklaştırma, güveni yok etmeye çalışma, kıskançlık, para vermeme gibi duygusal, sözel, ekonomik biçimleri bulunduğunu ortaya koydu. Bütün bunlar sadece bedende değil, her kadının iç dünyasında da kalıcı izler bırakıyor. Üstelik şiddetin mağduru sadece kadınlar değil, aynı zamanda buna tanık olan ya da bizzat yaşayan evdeki çocuklar.

Birleşmiş Milletler’in Kadın Yönelik Her Türlü Ayrımcılığı Engellenmesi Sözleşmesi, şiddetin kaynağında toplumda kadınlara uygulanan ayrımcılığın yattığını belirtiyor ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu imzacı devletlere ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili sorumluluk yüklüyor. Son yıllarda şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi amacıyla yapılan birçok yasal düzenleme mevcut. Ancak bunların uygulanmasında ciddi sorunlar bulunuyor ve kadına yönelik şiddetle ilgili rakamlarda ne yazık ki hâlâ iyileşme yok.

. Türkiye’de her gün 5 kadın koca, eski koca ya da sevgili tarafından öldürülüyor. Suçlular “haksız tahrik” gerekçesi ile mahkemelerde birçok kez ceza indirimi alıyorlar.

. Yasaya göre nüfusu 50 bin olan tüm belediyeler şiddetten uzaklaşmak isteyen kadın ve çocuklar için sığınak açmalı, ancak sığınak açan belediye sayısı yalnızca 19. SHÇEK’e bağlı ise 40 kadar sığınak bulunuyor. Mevcut sığınaklarda kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yetersiz. Bu nedenle şiddet ortamına geri dönmek zorunda kalan kadınların oranı yüzde 86’ya yaklaşıyor.

Leave a Reply