Skip to main content
Haberler

Mor Çatı Sığınak Dayanışması

By 26 Ağustos 2014No Comments

Kadın ve çocuklar dahil, 20 kişi kapasiteli Mor Çatı sığınağında, 6 aylık süre içerisinde, 19 kadın ve 23 çocuk olmak üzere toplam 42 kişi destek aldı. 18-50 yaş arasında 19 kadın ve 0- 17 yaşlar arasında 23 çocuk olmak üzere toplam 42 kişinin destek aldığı Mor Çatı sığınağının kapasitesi 20 kişi. Son altı ay içinde destek alan 19 kadından 5’i üniversite, 5’i lise, 6’sı orta öğretim mezunu, diğerleri ise okur- yazar konumda.

 

Kadın ve çocuklar dahil, 20 kişi kapasiteli Mor Çatı sığınağında, 6 aylık süre içerisinde, 19 kadın ve 23 çocuk olmak üzere toplam 42 kişi destek aldı.

18-50 yaş arasında 19 kadın ve 0- 17 yaşlar arasında 23 çocuk olmak üzere toplam 42 kişinin destek aldığı Mor Çatı sığınağının kapasitesi 20 kişi. Son altı ay içinde destek alan 19 kadından 5’i üniversite, 5’i lise, 6’sı orta öğretim mezunu, diğerleri ise okur- yazar konumda.

Bu kadınlardan 8’i eşinden, 2’si dini nikahlı eşinden, 4’ü boşandığı eşinden, 2’si babasından, 1’i nişanlısından, 1’i sevgilisinden ve diğeri ise yakınlarından şiddet gördüğü için Mor Çatı’ya başvurdu. Yabancı uyruklu olduğu için devlet sığınaklarına kabul edilmeyen 3 kadınla ŞÖNİM’e bağlı sığınakta kalırken çıkarıldığı için Mor Çatı’ya başvuran bir kadın da bu süreçte destek alanlar arasında. 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan 4 kadın, “Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik” gereğince devlet sığınaklarına kabul edilmedi. Buna karşılık, aynı yönetmelikte yer alan, 12 yaşından büyük çocukları olan kadınlara ev tahsisi hakkına erişemedi.

Bu altı ay içerisinde sığınakta kalan kadın ve çocukların güçlenmesi için sosyal destek sağlandı, 7 kadın ve 6 çocuk Mor Çatı gönüllülerinden psikolojik destek aldı. 2 kadın ve 1 ergenin dil eğitimi talepleri değerlendirilerek İngilizce eğitim desteği sağlandı. Toplam 7 kadın işe girdi ve bağımsız yaşamlar kurdu, 6 kadın için 6284 sayılı yasadan yararlanarak koruma kararı çıkarıldı, 2 kadının kimlik değişimi gerçekleştirildi. Boşanma davası açan 4 kadından birinin davası, anlaşmalı boşanma yoluna gidildiği için sonuçlanabilirken diğer 3 kadının davası, adli süreçlerin yavaşlığı nedeniyle hâlâ sürüyor.

Bu çalışmaların yanı sıra sığınakta kalan çocuklar için tatil programları yapıldı; gönüllü stajyerlerin de desteği ile yaratıcı atölye, deniz, orman yürüyüşleri ve sinema gibi etkinlikler organize edildi. Sığınakta kalan kadınlarla, Bulaşıcı Hastalıklar ve HIV Pozitif, Beslenme, Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı, Kadın Dayanışması konularında atölye çalışmaları yapıldı.

Kadınlar en fazla, Sağlık Bakanlığı randevu sistemi olan ALO 182’deki güvenlik açığı uygulamasında zorluk yaşadılar. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’na tespitlerimizi yazılı bir dilekçe ile ilettik. Kreş hakkına erişim de uygulamada kadınların zorluk yaşadığı bir diğer konu oldu. 0-3 yaş çocuklar için uygun kreş bulunması, yerel yönetimlerin kreşlerinin 3 yaş üstü çocuklar için olması nedeniyle oldukça zor. Bakanlığın Sosyal Hizmetler birimlerince yönlendirilme yapılan özel kreşler ise çok seçici oldukları için, sığınakta kalan ve 2 yaş altı bebeği olan bir kadının çocuğunun kreş kabulünde zorluklar yaşandı.

Leave a Reply