Skip to main content
MOR MUHABBETLER

Mor Muhabbet : "DİLDEKİ SUÇ – Atasözleri ve Deyimlerde Toplumsal Cinsiyetçilik"

By 3 Ekim 2016No Comments

09 Ekim Pazar günü, saat 17.00’de, hepinizi Mor Çatı gönüllüsü Didem Battal ile kitap çalışması ‘DİLDEKİ  SUÇ – Atasözleri ve Deyimlerde Toplumsal Cinsiyetçilik’ hakkında konuşmaya ve tartışmaya, deneyim ve fikir paylaşmaya davet ediyoruz

Sevgili arkadaşlar,

Aradan uzun bir zaman geçti. Bir sürü kötü gelişmeler oldu, oluyor, her an da olabilir. Birbirimizi görüp hissetmek ve birbirimizle dayanışmaya her zamandan daha fazla ihtiyacımız var.

Savaş, bombalar, despotik nefret dolu erkeklik politikaları da bildiğimiz gibi en çok kadınları etkiliyor. En sert biçimde Doğu’da Kürt halkına gösterilen şiddet, İstanbul’da şort giydirmemeye çalışılması, her gün basına yansıyan yeni kadına yönelik şiddet haberleri, trans cinayetleri, homofobi ve ırkçılığın bir arada seyrettiği eşcinsel Suriyelilere yapılan saldırılar…

Tüm bunları değerlendirmek için ilk adımımız tekrardan düzenli toplanmak, bir araya gelmek ve istediğimiz konuları konuşmak, tartışmak, fikir üretmek, konulara farklı yönlerinden bakmak olabilir. 

O yüzden Mor Muhabbetleri son baharda canlandıralım diyoruz 🙂

09 Ekim Pazar günü, saat 17.00’de, hepinizi Mor Çatı gönüllüsü Didem Battal ile kitap çalışması ‘DİLDEKİ  SUÇ – Atasözleri ve Deyimlerde Toplumsal Cinsiyetçilik’ hakkında konuşmaya ve tartışmaya, deneyim ve fikir paylaşmaya davet ediyoruz:

“Sözcükler! Bazen kimsesiz bazen de sahipli sandığımız masum cümleler. Yaşamlarımızda nasıl bir tutsaklık yaratıyorlar? Bir kadını, zincir vurmaksızın bir cümleyle nasıl tutsak edebilirsiniz? Nasıl nesneleştirip, güçsüzleştirebilirsiniz? Dil bu suçun büyük gücünü Atasözleri ve Deyimlerden alır. Atalarımızın bir bildiği vardır çünkü. Ataerkinin beslendiği en önemli kaynaktır dil. Yazılı olmasına da gerek yoktur. Yapılması gereken çok açıktır. Mitler yaratmak ve bu mitler aracılığı ile var olan düzeni koruyacak araçlar yaratmak. Ve en önemlisi de bu araçların toplumun her kesimine ulaşmasını sağlamak. Atasözleri ve Deyimler sözlükleri ilkokuldan itibaren tüm eğitim ve öğrenim kurumlarına ulaşmakta hatta geleneksel ağızlarla dilden dile dolaşmakta. Geniş bir dolaşım/tüketim ağı içinde olan bu yayınlar toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında incelemeye tabi tutulamadığından maalesef dildeki cinsiyetçiliğin yeniden üretilmesine zemin hazırlamakta. 

Kullanılan bu dil, dilimize yapışmış, altında ki gizli anlamlarla birlikte bir çırpıda dilden çıkmakta ve kadınlık hallerimize dokunmakta,  sinsice biz kadınları güçsüzleştirme/pasifize etme politikaları ile karşı karşıya bırakmakta.

Hatta ötekileştirilmiş durumumuzu klişe cümlelerle yererek aktarırken dilin bu suçu pekiştirerek devam ettirmekte olduğunu görmemize neden olmakta…”

Ne zaman? Pazar, 09.Ekim.2016
Saat kaçta? Saat 17.00’da
Nerede? Mor Çatı Dayanışma Merkezi; Katip Mustafa Çelebi Mahallesi; Anadolu Sk.23-4; Taksim /Beyoğlu
Kroki için: https://morcati.org.tr/tr/iletisim

Çocuğunuz varsa ve onunla gelmek isterseniz, çocuk odası var merkezde, dönüşümlü de bakabiliriz 😉

Hepinizi bekleriz,

Sevgiler,

Mor Muhabbet Ekibi

 

Leave a Reply