Skip to main content
MOR MUHABBETLER

Mor Muhabbet: "Heteroseksizm ve (zorunlu) heteroseksüelliğin hegemonyasından azade gibi görünen queer/lgbti+ ilişkilerin çeperinden duygusal şiddete yakından bakıyoruz."

By 9 Aralık 2016No Comments

10 Aralık Cumartesi saat 17.00’de, Mor Çatı Dayanışma Merkezi’nde; Katip Mustafa Çelebi Mah. Anadolu Sok. No:23 D:7-8 34433 Beyoğlu / İstanbul 

Sevgili arkadaşlar, 

Evet, bu Cumartesi 10 Aralık saat 17.00’de yine Mor Muhabbet zamanı 🙂 

Sinsi olmasına rağmen konu erkek şiddetiyle mücadele olunca duygusal şiddeti tespit etmek ve o şiddetten uzaklaşmak için kadın ve feminist dayanışmayı daha da geliştirebiliyoruz. Ama duygusal şiddeti romantik/cinsel ya da ördüğümüz herhangi bir ilişki biçiminde deneyimleyebiliriz. Duygusal şiddetin temelinde erkek egemenliği dışında iktidar alanları var mı? Varsa neler? Duygusal şiddete maruz bırakıldığımız gibi fail olabileceğimizi düşündük mü? Lezbiyen Biseksüel Feministler, heteroseksizm ve (zorunlu) heteroseksüelliğin hegemonyasından azade gibi görünen queer/lgbti+ ilişkilerin çeperinden duygusal şiddete daha yakın bakmak isteyerek Support New York’un hazırladığı fanzini Türkçe’ye çevirdi. Bu ayki Mor Muhabbet’te biz de fanzin ve duygusal şiddet üzerine konuşalım istedik. Fanzini okumanızı, okuyarak gelmenizi tavsiye ederiz.

Fanzin için Lezbiyen Biseksüel Feministeler’in hazırladığı önsöz ise şöyle:

“Bu fanzinde okuyacaklarınız geçmişte yaşadığınız veya halen yaşamakta olduğunuz, bazen ağır gelen, hislerinizi tetikleyebilir ya da beklemediğiniz yüzleşmeleri mümkün kılabilir. Bu nedenle fanzini kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve gerekli olursa destek alabileceğiniz bir zaman, mekan ve duygu durumunda okumanızı öneririz. Sizin için çok tetikleyici bir hale gelirse, ara verip etrafınızdaki çiçekleri koklayın, bir şarkı açın, göğe bakın… Kendinizi hazır hissettiğiniz bir anda yeniden başlayabilir ya da güvendiğiniz bir arkadaşınızla beraber okuyabilirsiniz.

Savaş, OHAL, baskı, agresyon, hiddet, şiddet, ümitsizlik, korkuyla sarmalanırken günlerimiz, ruhumuz, bedenimiz, gecelerimiz, sokaklarımız, soframız… paltomuzun üstündeki kar tanelerini silkip yanına oturduğumuz, nefesimiz tıkandığında yanına uğradıklarımız, sevdiklerimiz, sevdiceklerimizle olan karşılaşmalarımız üstüne bir çay demledik. Eril dil, eril ton bize sirayet etmesin diye alanlar kurduk, haykırdık, örgütlendik: Aşk örgütlenmektir!

Güzellikler yerinde kalsın ama konuşulması gereken bir şeyler de var gibi… Aşktan öfkeye her türlü hissin yoğun yaşandığı yakın ilişkiler zaman zaman büyük bir yansıtma alanına dönüşebiliyor. İçinde bulunduğumuz duygu halleri sevdiklerimizin üzerinde baskı yaratan, onları üzen bir şekilde tezahür edebiliyor. Kimi zaman ise bu hallerin yansıtıldığı kişi oluyoruz. Genel gerginliğin ve sıkıntıların en yakınına aktarılmasının kanıksandığını söylemek pek de yanlış olmayabilir. Bu nedenle kendimize ya da, ilişkilerimize dönüp, neler oluyor diye bir bakmamızda izleri fiziksel değil ruhsal olduğundan duygusal şiddeti fark etmemiz ve işaret etmemiz de güç olabiliyor. Hele de söz konusu queer ilişkiler olduğunda, duygusal şiddeti yaşamak ve yaşatmaktan azade olduğumuzu farz ettiğimizden belki de, elimiz ayağımıza dolaşıyor. Bu fanzinin bazı tıkanıklıkları açabilecek farkındalıklar yaratabileceğini ve bunların üstesinden gelmemizi kolaylaştırabilecek yöntem/bakış açısı sunabileceğini ve tartışma alanı açabileceğini umuyoruz. 

Support New York tarafından hazırlanan ve Lezbiyen Biseksüel Feministler tarafından Türkçeleştirilen bu fanzini dilediğiniz gibi çoğaltıp paylaşabilirsiniz.

Bu fanzinin çevrilmesini ve yaygınlaşmasını sağlayan aşağıdaki isimlere çok teşekkür ederiz

Asena H. Ulus, Büşra Mutlu, Ceren Sedef Artar, Damla Açıkada, Damla Çimen, Denzi Deng, Dılşa Ritsa Eşli, Ece Gün, Ece İçel, Ece Uzcan, Fulden Arısan, Gamze A.,Gizem Taş, Gözde Gürel, Gülce Doğan, Naciye Şahin, Nayuk, Nehir Nehirlo, Nurgül Özz, Öykü İş, Sinem Vardar, Seçil Epik, Umut Erdem

İllüstrasyon: Gözde Gürel

Fanzine buradan ulaşabilirsiniz: http://www.lezbifeministler.com/lezbiyen-biseksuel-feministlerden-fanzin-cevirisi-queer-iliskilerde-duygusal-siddet/

Ne zaman? Bu cumartesi, 10 Aralık
Nerede? Mor Çatı Dayanışma Merkezi, Katip Mustafa Çelebi Mah. Anadolu Sok. No:23 D:7-8 34433 Beyoğlu / İstanbul 
Saat kaçta? Saat 17:00 

Çocuğunuz varsa ve onunla gelmek isterseniz, çocuk odamız var 🙂

Cumartesi görüşmek üzere!

Sevgiler

Mor Muhabbet Ekibi

Leave a Reply