Skip to main content
Yazılar

25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Ara Kurultayı, Koza Kadın Derneği Ev Sahipliğinde Bursa’da Düzenlendi

By 3 Ağustos 2022No Comments

Türkiye’nin birçok şehrinden Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni kadın örgütleri, 4-6 Haziran tarihlerinde Bursa’da bir araya geldi. Pandemi nedeniyle çevrimiçi yaptığımız toplantıların ardından Adana, Adıyaman, Antalya, Ankara, Aydın Söke, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, İstanbul, İzmir, Urla, Muğla, Fethiye, Bodrum, Mersin, Urfa, Van’dan kadınlar, 2 yıl sonra yüz yüze buluştuk.

Ara Kurultay’ın ilk gününde, bir önceki Ara Kurultay’dan bu yana ve pandemi koşullarında yaşadığımız sorunları ve kadına yönelik şiddet konusunda yaşadığımız olumlu-olumsuz deneyimleri paylaştık.

İkinci gün, birlikte yapmayı planladığımız çalışmalar, takip edilmesi önerilen gündemler ve 25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın teması, ana başlığı, atölye ve sunum içerikleri ve Kurultay’ın hangi örgütün ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini konuştuk. 25. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın, kasım ayında Diyarbakır’da düzenlenmesini planladık.

Ara Kurultay’ın üçüncü gününde ise kurultay bileşenleri Bursa bölgesinde kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla çalışma yürüten yerel kuruluşlarla tanışıp görüşme fırsatı buldular. Bursa Büyükşehir, Nilüfer, Osmangazi Yıldırım Belediyelerinin ilgili birimleri, kent konseyi ve kadın meclisi temsilcileri ile deneyim paylaşımları yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi katılımcıları, bünyelerinde 2011 yılından bu yana 20 kadın ve çocuk kapasiteli bir sığınak faaliyeti yürüttüklerini belirttiler. Sığınakta kalan kadın ve çocuklara sosyal ve psikololojik desteğin yanında sağlık, eğitim, istihdam konularında da destek sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi ise kadınlara yönelik eğitim faaliyetleri yürütmüştü. Bu faaliyetler arasında yasal haklar, evlilik öncesi okul, anne-çocuk akademisi yer alıyordu. Kent Konseyi ayrıca bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı ve kadınların karar alma mekanizmalarına katılımını artırmayı da içeren Kadın Gözüyle Bursa projesi yürütmekteydi.

Osmangazi Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğünden katılımcı, henüz sığınaklarının aktif olmadığını, açmak üzere olduklarını ve aile rehberlik merkezi bünyesinde eşitlik birimi çalışması yürüttüklerini aktardı.

Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi ve kadın danışma merkezinden katılımcılar, bir süredir kadın sığınağının kapalı olduğunu, 2023 sonunda yeniden faaliyete geçmesini planladıklarını belirttiler. Nilüfer Belediyesi bünyesinde kadın danışma ve toplumsal cinsiyet eşitlik merkezinin çalışmaları ise sürüyordu. Bu kapsamda belediye çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmişti. Ayrıca çocuklu kadınlar için kurslar geliştirilmiş, kursa katıldıkları süre içinde çocuklarının bakımı sağlanmıştı. Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi üyeleri, pandemi döneminde kadın örgütleriyle birlikte ihtiyaç sahiplerine maddi destek sağladıklarını, Nilüfer ilçesinde bulunan 12 kadın muhtara farkındalık eğitimi verdiklerini, ayrıca kadınlara mesleki eğitim, şiddetle mücadele mekanizmalarının aktarılması, dava takibi, medyada duyarlılık oluşturulması gibi çalışmalar yürüttüklerini aktardılar.

Yıldırım Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Sosyal Uyum Merkezinden katılımcı, genç, Roman, göçmen nüfusu yüksek olan Yıldırım’da okuma-yazma eğitimleri düzenlediklerini, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kadınlara ve erkeklere bilgilendirme toplantıları yaptıklarını anlattı.

Kurultay bileşenleri, yapılan çalışmalarla ilgili sorular sorup önerilerini aktardılar, şiddet ve ayrımcılığa karşı ortak mücadele ve işbirliği taleplerini ilettiler.

Leave a Reply